top of page

Zašto splitska luka i zašto baš takva luka kakvu je Vidović slikao ?

Kako je jedan slikar mogao tri desetljeća slikati tu luku u svim mogućim varijantama ove teme koju je nosio u sebi još od djetinjstva 

1

" Vidovićeva je rodna kuća bila ni pedeset koraka od luke, i dječak je provodio cijele dane u Matejuški, ribarskoj lučici i malenom brodogradilištu pod slikovitim grebenima, gdje je sve mirisalo katranom i ribom. Tu, među izvaljenim ribarskim barkama i razapetim mrežama, odvijalo se njegovo djetinjstvo. "

2

" … vidimo pozornicu njegovih djetinjih zbivanja: ribarsku luku Matejušku sa starim samostanom, ribarskim kućicama, usidrenim jedrenjacima i ženama koje na potoku peru robu. Splitska luka nije bila izgrađena kao danas, a kuće su bile male, intimne i slikovito zbijene. S jedne se strane crnio tamni masiv tvornice cementa, a s druge visoka zgrada Lučke kapetanije. Te dvije zgrade uokvirivale su brojna kasnija Vidovićeva platna ove luke. "

3

" U zoru i suton iz luke su izlazile ili u nju ulazile ribarske lađice ili trabakuli iz Italije i ucrtavali brazdu koja je sjekla tamno zrcalo mora. U tom su se zrcalu nestvarno ogledale tek malo zarumenjene kućice na obali .. skrivena ljepota i melankolična intimnost luke maloga mediteranskog grada potkraj 19. stoljeća … "

4

 

" Bilo je nešto slikovito i zapušteno u tim gradskim težačkim i ribarskim predgrađima; bilo je nešto osebujno i gotovo mistično u teškoj, masivnoj „armaduri“ zvonika katedrale, koja ga je dva desetljeća (od 1882 do 1908) obavijala pozelenjenim i već istrulim oklopom. Taj gredama opkoljeni zvonik bio je središnja točka većine Vidovićevih sutonskih slika, pa i onda kad se već oslobodio svog slikovitog oklopa … "

5

 

" Emanuel Vidović je bio slikar i umjetnik Splita i Trogira, ali nikada nije bio njihov ilustrator. Mnogi kvadratni metri njegovih platna islikani su katkada i površnije, ali ni jedan nije bio puka ilustracija za patriotske građane ili turiste željne uspomene, nego je svaki bio prodahnut, više ili manje, jednom autorovom idejom i njegovim individualnim gledanjem. Svaki prizor iz Splita i Trogira bio je gledan njegovim očima, a ne očima kupca, kao kod mnogih lokalnih slikara, osobito u ovim južnim turističkim gradovima. "

Duško Kečkemet, citati iz "Duško Kečkemet, EMANUEL VIDOVIĆ - Život i djelo, Agram, Zagreb 2000."

bottom of page